Το Μέλλον της Διατροφής

Υγιεινή Διατροφή

Με τόσα προγράμματα διατροφής που έχουν γίνει μόδα κατά καιρούς, προκύπτει η απορία: τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη διατροφή; Συζητήσαμε με τους ειδικούς για να δούμε τι έχουν να πουν για τις μελλοντικές τάσεις. Όπως φαίνεται, η πρόοδος της τεχνολογίας θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο…

Στην Herbalife στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την υγεία και την ευεξία σας μέσα από ένα υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής που συνδυάζει την τακτική άσκηση με μια ισορροπημένη διατροφή με ελεγχόμενο αριθμό θερμίδων, η οποία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και είναι εύκολη να την ακολουθήσετε. Σήμερα, έπειτα από δεκαετίες όπου κυριάρχησαν διάφορες διατροφικές τάσεις οι οποίες κυμαίνονταν από τις πιο συνηθισμένες έως τις πιο ακραίες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν ότι οι «γρήγορες λύσεις», στην πλειονότητά τους, ούτε είναι υγιεινές ούτε έχουν διάρκεια. Όμως, με τόσα προγράμματα διατροφής που έχουν γίνει μόδα κατά καιρούς, προκύπτει η απορία: τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη διατροφή; Συζητήσαμε με τους ειδικούς για να δούμε τι έχουν να πουν για τις μελλοντικές τάσεις. Όπως φαίνεται, η πρόοδος της τεχνολογίας θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο…

ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, αλλά ξέρετε με τι ρυθμό; Και πώς θα επηρεάσει η αύξηση αυτή το μέλλον της διατροφής;
«Το 2013, ο παγκόσμιος πληθυσμός ανερχόταν σε 7,2 δισ. και προβλέπεται ότι μέσα στα επόμενα 12 χρόνια θα αυξηθεί και θα αγγίξει τα 9,6 δισ. μέχρι το 20501,» δηλώνει ο Gavin Stainton, Διευθυντής του Τμήματος Καινοτομίας Προϊόντων, Ευρώπη, Herbalife. Καθώς η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού συνοδεύεται από αυξημένη ζήτηση για κάθε διατροφική ομάδα, ο Stainton εξηγεί ότι η απάντηση ίσως βρίσκεται στην επιστήμη.
«Οι αναπτυσσόμενες τεχνολογίες εξετάζουν καλύτερους και βιώσιμους τρόπους παραγωγής μακροθρεπτικών ουσιών, όπως οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, οι οποίοι δεν θα καταναλώνουν τους τόσο πολύτιμους πόρους», δηλώνει.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της πρωτεΐνης, ο Stainton αναφέρει ότι μόνο η ζήτηση για πρωτεΐνες εκτιμάται πως θα αυξηθεί και θα ανέλθει σε 365 εκατομ. τόνους2. «Οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως η σόγια και ο αρακάς, θεωρούνται το καλύτερο μέσο για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης», εξηγεί. «Αν εξετάσουμε τις πηγές πλήρους πρωτεΐνης, όπως το μοσχάρι, τη σόγια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και την παραγωγή τους ανά καλλιεργήσιμο εκτάριο, η σόγια βρίσκεται στην κορυφή με 162 κιλά πρωτεΐνης ανά στρέμμα, ενώ το μοσχάρι αντιστοιχεί σε 9 κιλά ανά στρέμμα.»

Σύμφωνα με τον Stainton, τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένα άλλο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που μπορεί να αναπαραχθεί με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι πιο συνηθισμένες πηγές των Ω-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την καρδιά και τον εγκέφαλο. Κατά τον Stainton, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τεχνολογικές έρευνες που θα επιτρέπουν την παραγωγή αυτών των λιπαρών από φύκια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη τους για την υγεία μέσω μιας ανανεώσιμης και βιώσιμης πηγής.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Σήμερα, οι προτάσεις για μια καλή διατροφή προϋποθέτουν μια ισορροπία ανάμεσα στην πρωτεΐνη από μακροθρεπτικές ουσίες, τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, καθώς και τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Σύμφωνα με τον David Heber, Ph.D., Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφής της Herbalife, τις επόμενες δεκαετίες οι έρευνες μπορεί να στραφούν προς το ρόλο των φιλικών βακτηριών και στη συμβολή τους στην υγεία του εντέρου και την καλή διατροφή γενικότερα.

Όπως εξηγεί, «Οι έρευνες στο μέλλον πιθανότατα θα εστιάσουν στον προσδιορισμό των υγιεινών βακτηρίων που πρέπει να τρώμε και στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή, παράλληλα με πολλά από τα αντιοξειδωτικά (τα λεγόμενα φυτοθρεπτικά συστατικά) που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα σιτηρά ολικής άλεσης. Στην Herbalife έχουμε χαρακτηρίσει αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά ως βασική διατροφική κατηγορία.»

«Τα ελαφριά φρούτα και λαχανικά περιέχουν συγκεντρωμένη ποσότητα των φυτοθρεπτικών συστατικών που μελετάμε», προσθέτει ο Heber. «Τα φυτοθρεπτικά συστατικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης διατροφής τόσο από επιστημονική όσο και από τεχνολογική άποψη.»

Επισημαίνει ακόμα τη σημασία ενός βασικού φυτοθρεπτικού συστατικού, της λουτεΐνης. «Περιέχεται σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, και αυτή τη στιγμή μελετάμε την επίδρασή της στην υγεία του εγκεφάλου3

Συμφωνώντας με την άποψη του Heber ότι οι έρευνες στο μέλλον θα εστιάσουν στη σημασία των βακτηρίων και των φυτοθρεπτικών συστατικών, ο Stainton εξηγεί ότι «Η υγεία του οργανισμού μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υγεία του εντέρου. Η γαστροοισοφαγική οδός είναι ένα οικοσύστημα όπου ζουν περίπου 100 τρισ. βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά αποτελούν την εντερική χλωρίδα και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού για να παραμένουμε υγιείς4.» 

Συνεχίζει περιγράφοντας πώς οι εδώδιμες ίνες, και συγκεκριμένα οι διαλυτές, διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου παρέχοντας επαρκή θρεπτικά στοιχεία τόσο στον οργανισμό όσο και στην εντερική χλωρίδα. «Πρόσφατα, η Herbalife συμμετείχε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις εδώδιμες ίνες με την ονομασία FibeBiotics ως βιομηχανικός εταίρος», μας ενημερώνει ο Stainton. «Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη της επίδρασης των διαλυτών εδώδιμων ινών στην υγεία, εστιάζοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του εντέρου.»

Ωστόσο, ο Stainton τονίζει ότι δεν έχουμε ακόμα πλήρη γνώση των μακροθρεπτικών ουσιών, λέγοντας ότι «Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην πρωτεΐνη από τις μακροθρεπτικές ουσίες, τα λιπαρά, τους υδατάνθρακες και τις εδώδιμες ίνες, καθώς και στον τρόπο με τον οποίοι οι ανάγκες του οργανισμού για τα παραπάνω στοιχεία αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και τον τρόπο ζωής.»

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 19805 και συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ειδικοί θεωρούν ότι στο μέλλον πρέπει οι άνθρωποι να ενθαρρύνονται να ασκούνται.
Όπως εξηγεί ο Heber, «Μάθαμε ότι δεν αρκεί να καταναλώνουμε μόνο όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, πλήρεις πρωτεΐνες και υγιεινές θερμίδες αλλά και να ακολουθούμε ένα δραστήριο τρόπο ζωής ώστε να μη συσσωρεύουμε πολύ λίπος και να μην παίρνουμε βάρος.»

«Ο δραστήριος τρόπος ζωής διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο για να είμαστε υγιείς», προσθέτει ο Gavin Stainton. «Η επιστήμη έχει ήδη δείξει ότι η απώλεια μυϊκής μάζας προκαλείται όταν οι μύες δεν χρησιμοποιούνται και ότι η απώλεια αυτή επιταχύνεται με την πάροδο του χρόνου. Έχει αποδειχθεί ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει στην αύξηση της μάζας λίπους και στη λειτουργική μείωση της δύναμης και της τόνωσης των μυών6.

***********

1. Ηνωμένα Έθνη (2013a). World Population Prospects: The Revision 2012. Volume 1, New York: United Nations.
2. ICES Journal of Marine Science (2011), 68 (6), 1343-1353 Fisheries.
3. Elizabeth J. Johnson (2012) A possible role for lutein and zeaxanthin in cognitive function in the elderly. Αμερικάνικο Περιοδικό Κλινικής Διατροφής; Νοέμβριος 2012, vol. 96 no. 5 1161S-1165S.
4. Gut flora in health and disease. Lancet 2003 Feb 8; Vol. 361 (9356), pp. 512-9.
5. Οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας, fact sheet 311: Παχυσαρκία, αναθεώρηση Αύγουστος 2014.
6. Paddon-Jones et.al. 2004, Kortebein 2007: Τριπλάσια απώλεια μυϊκής μάζας στο 1/3 του χρόνου για τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες, η οποία καταδεικνύει τη σημασία της άσκησης και την τήρηση μιας καλής διατροφής που περιέχει πρωτεΐνες. Η ομάδα ελέγχου που αποτελούταν από υγιείς νέους συμμετέχοντες έχασε συνολικά 2% άπαχης μυϊκής μάζας στα πόδια έπειτα από 28 ημέρες αδράνειας, σε αντίθεση με την ομάδα από υγιείς ηλικιωμένους που έχασαν συνολικά 10% άπαχης μυϊκής μάζας στα πόδια έπειτα από 10 ημέρες αδράνειας. Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης.