Ο πιο Γρήγορος & Υγιεινός Μουσακάς!

Η πιο επαναστατική και γρήγορη συνταγή για μουσακά!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΑΚΑ

  • 3 μεγάλες πατάτες (1000γρ)
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μεγάλες γλυκοπατάτες
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΙΜΑ

  • 500 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένα καλά
  • 1 κούπα τριμμένη ντομάτα κουτάκι
  • 200 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γρ φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/2 κγ γαρύφαλλο
  • 1/2 κγ μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κγ μπαχάρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  • 100 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 100 γρ. αλεύρι (ολικής ή ντίνκελ ή βρώμης)
  • 1 λίτρο γάλα (ή γάλα σόγιας) χλιαρό
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 3 κρόκοι

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΑΚΑ

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του κιμά. Γίνεται σαν μίγμα για μπιφτέκια.

Κόβουμε τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες σε φέτες 1/2 εκατοστό. Τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε λίγο πιο λεπτές φέτες και τις ξεπικρίζουμε.

Αλατίζουμε και λαδώνουμε τις πατάτες και τις απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι. Κάνουμε το ίδιο με τις μελιτζάνες και τις απλώνουμε πάνω από τις πατάτες. Από πάνω απλώνουμε το μίγμα του κιμά και από πάνω τις γλυκοπατάτες, τις οποίες τις έχουμε λαδώσει και αλατίσει.

Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 50 λεπτά περίπου. Στα μισά του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο ή να ζεσταθεί το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το αλεύρι (έχω δοκιμάσει αλεύρι ολικής, ντίνκελ και βρώμης και γίνεται με όλα) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί από το βούτυρο και γίνει μια σφιχτή πάστα.

Βάζουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας, ανεβάζουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα μας και πάρει μια βράση. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΑΚΑ

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, απλώνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, για περίπου 30 λεπτά.

 

Τι λες, θα το δοκιμάσεις;

 

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο